H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
29 Mayıs 2015

Pazarlamacılar için 7 Psikolojik Çalışma

Pazarlama sürecinde duygular önemlidir. Bu süreçte hem üretici hem de tüketicini duyguları büyük önem düzeyine sahip olmaktadır. Pazarlama stratejilerinin de bu yönlerde gelişmesi duyguları daha ön plana çıkarmıştır. İşte bunun için 7 psikolojik çalışma…

Bu süreçte büyük önem teşkil eden ilk öğe halo etkisi olmaktadır. Halo etkisi kişinin olumlu yada olumsuz özellikleri dikkate alınarak başka kişiler tarafından onu bir kişilik kalıbına koymaktır. Bu süreçte ilk izlenimler çok önemli olmaktadır. İlk izlenim bu süreçte neden önemlidir diye sorulursa örneğin bir iş görüşmesini düşünün. İlk kez gittiğiniz bir yere sizin hal ve hareketleriniz, jest ve mimikleriniz büyük önem düzeyine sahip olmaktadır.

Bir örnek ise davranış ekonomistlerinden Daniel Kahneman ve Richard Thaler katılımcılar bir kupa satın aldı ve daha sonra ticaret ya da eşit fiyatlı öğe için satmak için bir teklif yapılmış ve katılımcılar olarak en az iki kez tazminat gerektirdiğini bulundu ve kupa için yüksek bir ödenek verildi.

Risk değerlendirilmesi alıcı karar almada önemli bir faktördür. Çerçeveleme ürünleri olumlu olabilir, kaybetme korkusu pazarlamacılar için önemli bir yön olabilir. Test süreci farklı pozitif ve negatif pazarlama mesajları müşterileriniz için ters veya olumsuz daha iyi bir yanıt olmadığını görmek için önemlidir.

Ürününüzün ne kadar faydalı olduğuna inanıyorsunuz. Yani siz kullanıcı olsanız kendi ürününüz hakkındaki düşünceleriniz ne olurdur. Bir diğer psikolojide bu yönde olmaktadır. kullanıcılar neye dayanarak sizin ürününüz seçiyor vs. gibi araştırmalar ileriki süreçlerde önem teşkil edecektir. Kullanıcılarınıza istediklerinin tam olarak verebiliyor musunuz gibi test ve analizlerin varlığı da önemlidir. Daha verimli süreçler için bunlar dikkate alınmalıdır.

Ürünler pazarlanırken yapılan kampanyaların ne derece etkili oldukları test edilmiştir. Kullanıcılar için hareket geçme eşiği nereden sonra başlıyor. Yani kullanıcı herhangi bir ürün için nasıl bir kampanya görmek ister ve o gördüğü kampanyada ne olması gerekir ki ona cazip gelsin gibi soruların cevapları da bu süreçte aktif rol oynayan sorulardan olmaktadır.

Kullanıcı davranışları da bu süreçte önemli kavramlardan olmaktadır. Kullanıcılar için daha odaklı ürünler tasarlamak için onların davranışları hakkında bazı bilgilere sahip olmanız gerekmektedir. adımların akılcı ve mantıksal bir süreç içinde ilerlemesi için buna dikkat etmek önemlidir. Kullanıcıların yaşadıkları yer, hobileri, ilgi alanları ve cinsiyetlerine göre hedef kitle seçimlerinizi düzenleyebilirsiniz.

Son olarak genelden farklı özelliklere sahip olunmasına işaret edilmektedir. Farklı özelliklerden kasıt ise olumsuz bir özellik topluluğu değil de sizi rakiplerinizden ayıran farklı ve olumlu özelliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Daha farklı ve kreatif olmak sizi bir adım daha öne çıkaracaktır. Bunun için yenilikçi olmak gerekiyor.