H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
6 Haziran 2015

Site Alan Adları ve Güvenlik

Sitelerin web tasarım süreci bittikten sonra artık devasa online dünyanın içine girmektedir. Bu sürecin geçiş aralığında ise sitenize bir alan adı almak durumundasınız. Alan adları sitenizin ıp adresinin karmaşık yapısını ortadan kaldırarak bir isim vermeniz mümkün oluyor. Yani bir siteye girmek için o sitenin ıp adresini değil de o ıp adresine ait ismi tarayıcınızda aratarak bulabiliyorsunuz. Alan adlarının olmaması durumunda telefon rehberleri olduğu gibi ıp rehberleri olacaktı. Bir siteye girmek için onun ıp adresine ihtiyaç duyulacaktır. Alan adları yıllık olarak kiralanarak kullanılabilir ve bu süreç içinde boş olan alan adları ödemesini yapan herkes tarafından kullanılabiliyor.

Sitenizin web tasarımı yapılırken gerekli tasarım ve performans özelliklerinin iyi olmasında sonra önemli olan bir diğer unsur güvenlik olmaktadır. Bunun için dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise bu alanda yapılan ve özellikle kullanıcıları ilgilendiren dolandırıcılıklardır. Bu dolandırıcılıklar ile kişisel çıkar ve amaçlar doğrultusunda banka hesaplarına ulaşma gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Buda alan adları ile ilgili olabiliyor. Örneğin bunu bir örnekle anlatacak olursak garanti.com sitesini ele alalım. Garanti bankasının sitesinin birebir aynısı dizayn edilerek bunun yanında siteye ait işlevlerde aynı şekilde yapılabiliyor. Bu sürecin içinde de garanti bankasının adına çok yakın bir ad alınıyor. Örneğin varanti.com adı altında bir site alınarak ve site işlevlerinin de birebir aynı olması durumunda kullanıcılar direkt olarak bu sayfaya yönlenebiliyor. Kullanıcı alan adına hiç bakmadan işlemlerini yapmaya devam ediyor ve bu süreç sonunda da bilgilerini banka harici özel bir şahsiyete gönderiyor. Bu bilgilere ulaşanlarda kişinin banka hesabını boşaltıyorlar.

Bunun için dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan birisi ise bilinçli olarak alan adlarına dikkat edilmesidir. Bir siteye girdiniz ama doğru adrese mi girdiniz gibi tespitlerin yapılması güvenlik adına büyük oranda teşkil etmektedir. Alan adları bir yıl sonunda hemen boşa çıktığı için boşa çıkan zamanda internette bunlar için düzenlenen bot yazılımlar bulunmaktadır ve sürekli olarak boşa düşen önemli adresleri arattırmaktalar. Örneğin usainbolt.com sitesinin boşa çıktığını düşünün başka bir kişi bunun küçük değerler ile satın aldıktan sonra bu siteye ihtiyacı olan kişi bunu yüksek değerler ödeyerek almak durumunda kalmaktadır.

Bazı firmalar ise bu alanda kullanıcıları korumaktadır. Bunun için örneğin garanti sitesinin varanti adı altında başka bir adresin alınması durumunda davalar açılıyor. Bu site benim siteme benzeyerek dolandırıcılık yapıyor gibi hakla öne sürerek sitelerin kapanmasını talep ediyor. Bunun için yakın alan adlarını hepsini almaya çalışıyor ki kullanıcı herhangi bir yanlışlık durumunda zarar görmesin. Kullanıcılarında maddi ve manevi zarar görmemeleri açısından bilinçli olmaları gerekmektedir.