H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
23 Mayıs 2015

Yenilikçi Tasarım Nedir?

Tasarımlar artık gelişen tasarım öğeleri ile daha da gelişerek değişmektedir. Günlük hayatımız için büyük önem teşkil eden sitelerde artık sürekli farklı farklı öğeler ve işlevler görebiliyoruz. Bu süreç içerisinde ise yenilenen tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Bu tasarımlar CSS ve JAVASCRİPT gibi öğeler ile daha da iyi boyutlara gelerek sitenin genel tasarımı etkilemektedir. Bir site içerisinde görsellik büyük bir önem düzeyine sahip olmaktadır. Kullanıcılar en iyi şekillerde görsellik ve performansa sahip olduklarında o sitenin aktif kullanıcıları olabilirler. Buda site sahiplerinin daha geniş kitlelere sahip olmaları için ideal çözümler oluşturmaktadır. En iyi şekillerde tasarımlar yapılarak kullanım kalitesinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Yenilikçi tasarım yapılırken bir yerden yükselen bir çizgi çizildiğinde başka bir yerden taviz vermek olmaz. Bu yükselişin her yönde kararlı ve tutarlı bir şekilde olması gerekmektedir. yenilikçi tasarımlar yapılırken kullanışlılık düzeyi de aynı şekilde iyi olması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde yenilikçi tasarımlara bir örnek verilmek gerekirse flat tasarımlar olmaktadır. Flat tasarımlar site içerindeki öğelerin geometrik şekillerde bölümlendirilmiş ve açık tasarımlar olarak ifade edilmektedir. Daha fazla basitlik kötü bir şey değildir. Bunu sadece iyi özelliklere bağlı olarak yapmak gerekmektedir. Basitlikten kasıt site öğelerinin yetersiz olması değil siteye dair öğeleri daha sade ve şık yapılarda olmasını hedeflemektedir.

Yenilikçi tasarımlarda da bulunan şeyde aslında daha net yapılardır. Yani yenilikçi tasarımlardan kasıt sitenin öğelere ve animasyonlara boğulması değil de verilmesi gereken öğelerin daha iyi şemalarda ve yapılarda verilmesini amaçlamaktadır. Bunu yaparken de tabii ki belirli düzeylerde animasyonlar olacaktır. Fakat bu animasyonlar abartılı şekillerde değil az ve öze bir şekilde tasarımı ve performansı baltalamayacak özelliklere sahip olması gerekmektedir. yenilikçi tasarımlar daha iyi algılanma süreçlerini ve daha performanslı yapıları esas almaktadır. Bu süreç içerisinde yenilikçi bir tasarım yapmak adına aşırı derecede görsel yok işte şu da olsun şu olmazsa olmaz şu nu yapmak için buda olsun gibi paradigmalar yerine şunun gibi bir şey olsa tüm işlevleri tek başına görür gibi paradigmalar hakimdir.

Sitede dair öğelerin günümüz trendlerine seslenmesi önemlidir. Örneğin günümüzde video çözümleri popüler olan öğelerdendir. Site içerisinde bu ve bunun gibi şeylerin kullanımı hem tasarım şıklığı hem de algılanma düzeyi açısından olumlu etkiler yapacaktır. Gerekli geçiş animasyonlarının en iyi şekillerde kullanımları sayesinde gerekli estetiklikte ortaya çıkacaktır. Sitenizde bu ve bunun gibi öğelerin kullanımı sayesinde gerekli estetikliği yakabilirsiniz. Bunlarında geneli tasarımın şıklığını etkileyen öğeler olmaktadır. Kullanıcılara sitenize ilk girişlerinde iyi bir izlenim oluşturmak için bunlara dikkat edilmesi gerekir ve ihtiyaç duyulan öğelerin performansı olumsuz etkilemeyecek kalıplarda olması gerekir.