H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
20 Aralık 2016

Bir A / B Testi Yol Haritası

Bu yazımızda A / B testini ele almak istiyoruz. A / B testini daha iyi anlamak için bunun bir ayırma yöntemi olacağını aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu ayırma yönteminde tasarladığımız iki açılış sayfasını birbirleri ile mukayese ederek hangisinin daha iyi olduğuna karar veriyor olacağız. Hazırlayacağınız sitenin açılışına uygun olabileceğini düşündüğünüz iki farklı tasarımı oluşturup, küçük değişikliklerle her ikisini de test edebilirsiniz. T

Testlerinizi internet sitenizde yayınlayarak ziyaretçilerle etkileşime geçebilir, değerlendirmenizi gerçek veriler üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için önce hedeflerimizin ne olduğunu belirlemeli ve daha sonra seçeneklerin hangisinin hedefimize daha uygun olduğunu tespit etmeliyiz. Seçenekleri yayına sunarak test ettiğinizde önemli değişiklik kararlarını verme şansı bulabilirsiniz. Yapacağınız testi ziyaretçi sayınız belirli bir düzeye ulaştığında uygulamaya sokabilirsiniz. İhtiyaç duyulan ziyaretçi sayısını saptamak için bu hesaplamayı kullanabilirsiniz:

http://www.evanmiller.org/ab-testing/sample-size.html

A / B testlerine başlamadan önce ürününüzü oluşturmalısınız. Deneme sayfanızı test edebilir, ziyaretçilerinizin fiyat aralıklarına nasıl tepki verdiğini ölçebilirsiniz. Aylık 60 kullanıcı ile test yapabilirsiniz ancak A / B testi açısından sağlıklı bir veri elde edemeyebilirsiniz. Marketing yapmadan önce teste başlamamalısınız. Testinizi uygulamadan önce sitenize ziyaretçi akışını sağlamayı hedeflemelisiniz.

Teste başlamadan önce ürününüzü oluşturun. Başlangıç için testinizi mümkün olduğunca basit hale getirin. Öncelikle h1 ve h2 başlıklarını kopyalayın. “Başlangıç”, “Ücretsiz” veya “Kayıt” gibi harekete geçirecek düğmeleri kopyalayın. Uzun bir sayfaya kıyasla kısa bir sayfayı uzun bölümleri gizleyerek devreye sokun. Tek seferde birden fazla test yapabilirsiniz ancak başlangıçta bir tanesine odaklanmalısınız. Test aracınız size hangisinin önde olduğuna dair bir sonuç verecektir. Yapacağınız testler birkaç gün ile 1 ay arasındaki zaman dilimlerinde olabilir.

Test aşamasından sonra galip gelen kodu güncelleyebilir, sitenize ekleyebilirsiniz. Daha sonra bu bölümü temizleyip yeni testlere devam edebilirsiniz. Önemli bazı ipuçlarına göre hareket etmeniz önemlidir:

Açılış sayfanızı basit hale getirin ve kolay açılmasını sağlayın

Beliren büyük bir resimde ürününüzü sergileyin veya bir video ekleyin

Beliren ekran görüntüsünü kaldırıp kendinizin üründen bahsettiği bir video ekleyin.

Müşterilerinize anket sunun

Müşterilerinize etkili bir şekilde iletişim kurun, ürününüze dair etkileyici açıklamalar yapın

Yeniz ziyaretçilere siteniz ile ilgili sorular sorun

Aldığınız soru cevap sonuçlarını teste ekleyebilirsiniz

İçerikleri değiştirin

Başlık yazı ve stillerini değiştirin

Çok kısa ve öz bir kayıt formu oluşturun; gereksiz maddeleri temizleyin

Farklı fiyatlarla denemeler yapın

Fiyatlar karşısında müşterilerinizin tepkisini test edin

A / B testiniz için kullanabileceğiniz keyifli araçlar vardır. Bunlardan biri http://visualwebsiteoptimizer.com/ aracıdır. Görsel site iyileştiricisi olan VWO içerisinde bulunan WYSIWYG aracı sayesinde sitenizin kodlamasını yeniden düzenlemenize gerek kalmayacaktır. VWO başarılı bir test aracıdır. Birden fazla testi yapma imkanı tanır. Bu araç ile testlerinizi bölümlere ayırabilir, çok değişkenli testler yapabilirsiniz. Bu araçla ilk testinizi yapmaya başlarken her sayfa için <head> etiketinin kapanışı üzerine kodu yükleyin. Daha sonra amaçlarınızı belirlemeye başlayabilirsiniz. Burada ne istediğinizi, neyi daha fazla istediğinizi belirlemelisiniz. Bunlar ürünlerinizi satın alınması veya daha fazla ziyaretçinin sitenize üye olması gibi hedeflerdir. Testinizi uygulamaya koyduğunuz zaman ortaya çıkan sonucu değerlendirebilirsiniz.

A / B testleri size kullanışlı ve düzeltilmiş bir açılış sayfası verebilir. Ancak her şeyin çözümü bu testte yer almamaktadır. Ürünlerde veya kuruluşunuzda var olan sorunların tamamen çözümü bu testte yer almaz. Ancak testin size sağladığı kolaylık hedef kitlenizi veriler olarak daha rahat yorumlayabilmenizdir. Değerlendirme yaparken müşterilerinizin bir veriden fazlası olduğunu, onların ihtiyaç ve beklentilerini anlamanız gerekir. Oluşturduğunuz sayfa ziyaretçilerinizin aradığı çözümleri içermelidir. Bu noktada yapacağınız test size yardımcı olacaktır. Testin amacı ziyaretçilerinizi yanıltmak değildir. Asıl amacınız sunduğunuz fırsatları onlara anlatabilmek, bağ kurmak ve uyum yaratmaktır. Sunduğunuz hizmet veya ürün hakkında içiniz rahatsa test aşamasına geçebilirsiniz. Uygulanacak test sayesinde ürün ve hizmetinizle ilgili yeni yaklaşımları deneyebilirsiniz. Size tavsiyemiz her şeyi teste bağlamamanızdır. Alacağınız veriler size yol gösterir ancak yaratıcı olmayı, hislerinizi dinlemeyi ihmal etmeyin. Testten alacağınız veriler size bu yolda ışık tutacak bir araçtır.