H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
4 Ocak 2017

Daha Güzel Web Siteleri, Güçlü Ürünler ve Mutlu Müşteriler

Bizler, mobil tasarımcılar olarak belirli konularda kararlı olmalıyız; tasarım süreçlerini değiştirmek için, yeni araç gereçleri kullanmayı öğrenmek için; böylece kendi geçiş ara yüzlerimizi oluşturmak için yeterince vakit harcayacak olup olmadığımızı sorgulayabiliriz. Aynı zamanda dikkat etmemiz gereken şeylerden biri, kullandığımız araçların yeterince iyi olup olmadığı konusunda bir karar vermenin gerekliliğidir. Bilmemiz ve incelememiz gereken konuların başında Protipleme gelir. Protipleme yeni nesil uygulamaları oluştururken gereklilik haline gelmiş bir unsurdur. Prototiplerin kazandırdıkları avantajlar da ayrı bir inceleme konusudur. Günlük iş akışı içinde müşteri ve ekiplerin bunu nasıl kullandığına bakmamız gerekecektir. Bu özelliği nasıl iş yaşamınıza katkı sağlayacak şekilde kullanacağınıza dikkat etmelisiniz.

Mobil tasarımcılar çok daha iyi yollar bulmaya çok önem verirler. Bir şeyi anlatmak yerine göstermek daha başarılı bir yoldur. Bu nedenle yakın dönemde tasarım dünyası, tasarımların etkileşimini anlatmak yerine gösterme ihtiyacı duymaya başlamıştır. Bunu gerçekleştirmek için yeni yolların bulunması gerekiyordu. Facebook, Google, Everton, Aibnb gibi dev kuruluşlar bu akımı devam ettirdi ve ürün iş akışlarında prototip yaparak bunun sonuç ve etkilerini göstererek büyük katkıda bulundular. Bunun en büyük örneği yüksek performans ve organize olmuş hali ile Facebook kurumunun Origami açık kaynağı aracılığı ile yaptığı çalışmadır.

Quartz Composer ve Origami’yi üstte, iş başında görmektesiniz.

Apple’ın bazı gelişmiş prototip yapma araçları oldukça gelişmiş haldedir ve bu bir süre sır gibi saklanmaktaydı. Mica adı verilen bu araç Apple tarafından UI tasarımcıları için geliştirilmiştir. Bu çalışmadaki amaç ara yüzleri daha kolay bir şekilde oluşturmaktır. Mica yapısının QC (Quartz Composer) adı verilen sistemin içsel olarak değiştirilmiş hali olduğu dile getirilmektedir. Böylelikle Mica, Final Cut Pro eklentileri ve arabirimler de dahil olmak üzere çeşitli şeyler yaratılma amacıyla kullanılmaktadır. Bir görüşe göre de Mica, IOS 7 ve IOS 8 ‘in oluşumunda önemli bir rol oynamıştır.

Prototip yapmanın sadece belirli ve güçlü kuruluşlara özgü olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ya da prototip oluşturma işleminin büyük kurumlar tarafından ciddi efor ve para harcanarak oluşturulduğuna dair fikirleriniz olabilir. Aslına bakarsanız Prototip konusunda bazı gerçekler bu durumun böyle olmayacağını söylüyor. Yani prototip uygulaması mobil ürünler geliştirip, tasarlayanlar için daha iyi ürünler yaratmaktan başka bir şey değildir. Aynı zamanda ekibinizi bir araya getirmeyi sağlayan, takımınızı toplamanızı sağlayıp daha her iki gurubu da mutlu etmekte etkili bir araçtır.

Kısıtlı Zamanda Odaklanma Bakımından: Prototip Yapma

Hızlı prototip oluşturmanın temel amacı kısıtlı zamana odaklanmayı sağlamasıdır. Çok özel bir iş akışı ve kullanım süresi oluşturma bakımından hızlı prototip oluşturma aradaki gereksiz noktaları ortadan kaldırmada oldukça yararlı olacaktır. Buradaki asıl işiniz şunları belirlemektir:

  • Doğru şeyi inşa ettiğinizden emin olmanız

  • Ürününüzün bir kısmı sorunu tam anlamıyla çözüyor olması

  • Bu etkileşimin takımınız tarafından kısa sürede inşa edilebiliyor olması

Prototip çalışmasının öncelikli hedefi aklınıza gelen bir fikri, belirli bir zaman dilimi içerisinde test etmenizi, kanıtlamanızı veya kavramsallaştırmanızı sağlamaktır. Bu noktadaki tüm amaç fikirlerinizi akıcı bir şekilde gerçeğe dökebilmek, aklınızda oluşan kavramları tutarlı bir şekilde netleştirebilmektir. Zorlu etkileşimleri iletme konusunda çaba harcarken oluşan hayal kırıklıklarını ortadan kaldırma adına söylemeye çalıştığınız şeyi gösterme fırsatınız vardır. Aslında bir prototip, fikirlerinizin bir tohumu veya vitrini demektir.

Prototip yapmaya yeni başlayanlar genellikle birçok şeyi aynı anda yapmaya kalkmaktadır. Fakat prototip oluşturmanın amacına baktığımızda bunun tüm ürün etkileşimlerini aynı anda tasarlama ve sadece güzel şeyler ortaya koymak olmadığını bilmeliyiz. Prototip oluşturma belirli bir iş akışından veya etkileşimden bir parçayı gösterme çabasıdır.

İşiniz İçin Doğru Aracı Tercih Edin

Başarılı bir prototipin hedef kitleyle adeta konuştuğu dile getirilir. Bu da demek oluyor ki, başlangıç adımını atmadan önce şunları biliyor olmanız, anlıyor olmanız gerekmektedir:

  • Tasarım sürecine kimler dahildir

  • Bunları kim kullanabilir ve geribildirim sağlayabilir

  • Ne kadar süre içerisinde teslim edilmesi gerekir

  • İletmeniz gereken fikir ne kadar karmaşıklığa sahiptir

Bir prototip tüm bu unsurların nasıl olduğuna bağlı olarak bir şekil alacaktır. Örneğin, gereksiz, tam olarak işe yaramayan veya hack edilmiş bir HTML ve CSS kombinasyonundan nasıl kurtulacaksınız. Ya da ana hatları ve eskizleri nasıl meydana getirebileceksiniz. Ancak bazı durumlarda bir prototipin işe yarayıp yaramadığını anlamak için daha netleşmiş, üzerinde çalışılmış ve erişilebilir prototipler oluşturmanız gerekebilir.

Eğer bir üretim ekibindeyseniz, yeni özellikler gözden geçiriyor ve geliştiriyorsanız, sizin işiniz takımınızın oluşturma sürecinde ihtiyaç duyduğu ürün ve özellikleri tespit etmek, belirlemektir. Bu nedenle bunları anlayabilmek, tanımlayabilmek ve tüm bunları kapsamlı ve de olabildiğince çabuk bir şekilde iletebilme özelliğine sahip olmanız gerekmektedir. Bunu anlayıp tanımlamak ve olabildiğince kısa sürede iletebilmek sizin göreviniz olacaktır. Bu nedenle tasarladığınız ürün ilgili soruna çözüm oluşturmalı, kısa bir süre içerisinde ekibinizin yerine getirebileceği bir görev olmalıdır.

İşe ilk olarak tasarladığınız ürünün amacını belirleyerek başlamalısınız. Süreç içinde bunu yok saymamalısınız. Bununla birlikte ekibinizin (buna müşteriler de dahil olabilir) ihtiyacı olan sürenin ve teslim süresinin bilincinde olmanız gerekmektedir. Bir prototipin birden fazla amacı olabilir. Örneğin bir fikri göstermek için, test etmek için veya bir fikri keşfetmek için prototip süreci kullanılabilir. MVP oluşturmak veya bir fikri satmak yine prototip oluşturmanın amaçları içinde olacaktır.

Bir kullanıcı akışı ile ilgili prototip oluşturacaksanız bunun konuyu doğru bir şekilde anlattığından emin olmalısınız. Etkileşimleri tek tek ele alarak prototip oluşturmak daha kolay bir yol olacaktır. Tekli etkileşimler daha kolay anlaşılma özelliğine sahiptir. Ürün ekibiniz konuyu bu şekilde daha kolay bir şekilde kavrayacaktır. Böylece ekibiniz akışın nerede etkileşime girdiğini, mevcut etkileşimlerden bir farkı olup olmadığını ve nasıl iyileştirilmesi gerektiğini daha kolay anlamış olurlar.

Sonuç olarak bakıldığında, tek bir akışın prototip haline getirilmesiyle bu prototipi kullanan herkes ürüne duygusal açıdan daha bağlı hissedeceklerdir. Bu bir kişinin deneyimi daha güçlü bir şekilde yaşamasını sağlar; bu nedenle kişi eski ve rekabet içeren akışlarla olan farkını kavramakta daha başarılı olur.

Bahsettiğimiz bu unsurlar prototip oluştururken size gerekli araçları belirlerken oldukça yararlı olacaktır. Bahsettiğimiz kurallara dikkat ederseniz başarı şansınız artacaktır. Prototip oluştururken harcadığınız zamanın çoğunu aracın arkasındaki tasarımın düşüncesine yoğunlaştırmak zorunda kalıyorsanız muhtemelen işiniz için yanlış bir aracı tercih ediyorsunuz demektir.

Prototip Araçlardan Biri: InVision

InVision çok kolay ve hızlı bir şekilde kurulabilen bir araçtır. Kullanırken herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duyulmaz ve tasarıma katkısı olanların daha kolay işbirliği yapmasını sağlar. InVision daha gelişmiş ve net bir deneyim oluşturmada oldukça hızlı bir araçtır. InVision teknik bilgiye sahip olmayan birinin ekranlar arasında geçiş yapıyor hissi yaratacak şekilde basit ve rahat bir kullanım sağlar, bir dizi statik alıştırmayı hızlı bir şekilde birleştirmeye imkan verir. Bu sayede kuruluşunuzun içinde olan veya olmayan insanlar katılım gösterebilir.

InVision temel geçiş ve animasyonlarla sınırlıdır. Quartz Composer veya Framer.js gibi daha gelişmiş araçlarla InVision ile yapamadıklarınızı yapma olanağı bulabilirsiniz. Bu araçlara alışmak biraz zor olsa bile ürün ve görsellik oluşturma bakımından orijinal etkileşimler meydana getirmede çeşitli yararları olabilir. Gelişmiş araçlarla prototip meydana getirmek hayal ettiğinizden daha fazla zengin tasarım yapıları oluşturmanızı ve istediğiniz kullanışlı imkanları size sunabilir.

Gelişmiş araçlar yeni bir dil öğrenir gibi keyifli bir şekilde keşfedilebilir. Bu gelişmiş araçlar etkileşim kurma ve iletme bakımından kritik önem taşımaktadırlar. Yeni bir prototip uygulaması olarak Framer.Js gibi bir dil üzerinde oynamak, kurcalamak ve keşfetmek için günde yarım saatinizi ayırabilirsiniz. (Örnek dosyalar için GitHub’ı inceleyebilir, oradan indirme yapabilirsiniz)

Quartz Composer gibi gelişmiş prototip araçları daha önce görmediğiniz animasyon ve etkileşimleri oluşturma bakımından bir gereklilik kabul edilebilir. Quartz Composer ve Origami gibi araçların ilk öğrenme aşamasından sonra tamamen orijinal etkileşimler ile kusursuz akışlar meydana getirilebilir, bunları iletme ve geribildirim almadan sonra XCode ile uygulama ekibine sunulabilir.

Prototipinizi Mümkün Olduğunca Kısa Sürede Test Edin

Prototipiniz hazır olduğu zaman sürecin nasıl devam edileceğine dair tartışmaları sona erdirmek için derhal kullanıma geçmek yararlı olabilir. Hızdan da öte bu aslında prototipin sağladığı bir başka fayda anlamına gelir. Böylece kuruluşunuzun satış ağında ve hatta müşterileriniz açısından daha fazla satın alınma olanağı sağlayacaktır. Bu şekilde prototipiniz herkes tarafından deneyimlenebilen ortak bir dil haline gelecektir.

Buradaki amacınız etkileşim veya akışınızın ne kadar kısa sürede ortaya çıktığını tespit etmektir. Hangi kısımlar inşa edilebilir veya ne kadar üzerine çıkılabilir? Hangi noktalarda insanlar devreye girebilir? Hangi kısım üzerinde daha fazla yaratıcılık ve kişiselleştirme kullanılabilir? Yapacağınız değişiklikler kalan kısımlara nasıl aktarılabilir? Bu değişiklik bilgileri nasıl iletilir? Tasarımcılarınızı ve söz sahiplerini ön plana çıkararak müşterilerinizin böyle sorularına daha rahat cevap verebilirsiniz.

Etkileşimleri görsel hale getirmek, görselleştirerek deneyimlemek bize büyük bir ekiple daha olumlu çalışmalar yapmayı sağlayabilir. Prototipler bir ekibin strateji mühendislik ve tasarım gibi alanları dikkate almayı ve geribildirim konusunda daha olumlu sonuçlar almayı kolaylaştırır. Prototip oluşturmak alacağımız sonuçlar üzerindeki kontrol gücümüzü arttırabilir.

Düzenleme seansları bittikten sonra, aklınızda yeni oluşan prototipi nasıl geliştirebileceğinize dair notlar alın. Bazen, bir prototipte tespit edilen sorunlar, anında değişiklikler yapılarak çok kısa sürede telafi edilebilme olanağı verir.. Bu hızın etkisi ölçülmez, çünkü organizasyonun birçok alanını etkiler; bir tasarımcının yaratıcılığını ve özgünlüğünü arttırır; kodun boşa gitmesini engeller (ve daha sonra kod tabanını daha temiz hale getirir) ekibi bir araya getirir ve ürünü müşterinizin istediği noktaya ulaştırır.

Ortalama Prototip Süresi

Bu değişken bir süredir, genellikle küçük çaplı bir ekip tarafından prototip oluşum süresi bir veya iki haftayı bulabilir. Bir iki hafta sürede fikir üretimi yapıldıktan sonra onu şekillendirip, teslim etmek için yeterli süreniz olacaktır. Elbette zaman dilimi konusunda net bir ölçü vermek mümkün değildir. Bazı küçük ve verimli guruplarda bu bir gün bile sürebilir.

Tekrar Edilebilir Bir Sürecin Garanti Edilmesi

Hazırladığınız prototip ekibiniz veya müşterileriniz tarafından denendikten sonra işiniz mühendislik uygulamasını kolaylaştırmak olmalıdır. Seçtiğiniz araçlara bağlı olarak bunun biçok yolu olabilir. Örneğin bazı durumlarda Framer.Js kullanarak yazdığınız kodu aktarmanız gerekebilir. Kodunuzun ne kadar karmaşık olduğu önemli değildir. Eğer Q C ve Origami kullandıysanız kompozisyon dosyalarınızı paylaşıp, anahtar değerleri çıkarabilirsiniz. Örneğin “Quadratic In-Out” gibi bir eğim ekleyebilirsiniz.

Yapabildiğiniz kadar geliştirme testi yapın ve bunu bir beceri haline getirin. Uygulamanın tasarım kısımlarını ayrı ayrı ele alan bir ekip söz konusu ise işiniz biraz zorlaşabilir. Prototip oluşturmanın başarısı aradaki güçlü iletişim ve işbirliğine bağlıdır. Ortadaki sınırları kaldırmak ve bir arada çalışmak bu süreci daha güçlü bir hale getirebilir.

Nihayetinde prototip oluşturma işlemi ürüne katkı sağlayan herkesi tek bir amaca ulaştıracaktır: müşterilerin beğeneceği bir şey yapmak. Bunun üzerinde oynamalar yapmak ekibinizin çalışma biçimini etkileyecektir. Sonuç olarak bir prototip oluşturma işleminin size neler kazandıracağına hayret edebilirsiniz.

Ekibiniz ve müşterileriniz arasında kurduğunuz bağ ile birlikte heyecan verici bir iş ortaya koyar ve herkesi sürecin içinde hissettirebilirsiniz. Tasarımları incelemek mutluluk ve sürece ivme kazandırır. Böylelikle ekibiniz aldığı kararlarda daha başarılı hale gelir.

Prototip oluşturma bir ekip olarak daha ince hesaplamaları bilinçli bir şekilde yapmayı ve kararlar almayı kolaylaştırır. Bu da prototipin yönünü belirleyici bir unsurdur. Yeni özellik ve güncellemeleri incelemek açısından bu iyi bir yoldur. İşte bu nedenle prototip yapmaktan kendiniz alıkoymayın.

Prototip oluşturmanın etkileyici sonuçlarından biri de sizi iyi bir tasarımcı haline getirmesidir. Daha üretken ve yaratıcı olma bakımından çok yararlıdır. Hızlı prototipler oluştururken daha güçlü geribildirimler alırsınız. Çözmek istediğiniz sorunlara daha fazla odaklama şansı bulursunuz.

Atılacak Adımlar

  • Quartz Composer veya Framer.js gibi dokunmatik amaçlı tasarımlar meydana getirmek için gerekli araçlar konusunda bildi sahibi olun. Böylece geleceğe yatırım yapmış olursunuz.

  • Topluluklarla çevrimiçi veya çevrimdışı olarak zaman geçirin ve prototip deneyimi yüksek olan kişilerden bir şeyler öğrenmeye çalışın. Ortak sorunlar ve çözümleri ile ilgili onlardan bilgi alın.

  • Sevdiğiniz video, GIF veya uygulamaları toplayın ve koleksiyon oluşturun. Onları yeni öğrendiğiniz prototip deneyiminize birer katkı olarak düşünün ve öğrenin.

  • İnteraktif prototiplerinizi kullanmak istediğiniz zaman için günlük olarak notlar alın. Kilit noktadaki çalışanlara bunu sunun ve kendi tarzları ile değişiklikler yapmaları için onlara izin verin.