H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
19 Haziran 2016

E-Ticaretin En Önemli Parçaları UX’ ler

Başlamadan önce UX nedir? UX, UI (arayüz tasarımı) ile hazırlanan tasarımdan çok farklıdır. UX çerisinde UI’yi barındırır. Burda en önemli fark his ve duygulara hitap etmek adına planlama ve tasarımdır. Kısaca UX site ziyaretçisinin duygularına hükmetmektir.
Şimdi online mağazacılıkta UX tavsiyelerine kısaca değinelim.

Online Mağaza Dönüşüm Oranlarını Arttırmak İçin Önerilen Adımlar.

En sevdiğiniz mağazaların birindesiniz. Kaliteli bir ziyaret umuduyla gezinirken, reyon arkasında ki görevliyi, cep telefonuyla oyun oynarken görüyorsunuz. Yerlerde açık kutulardan dağılmış ürünler var. O mağazaya bir daha gidermisiniz?

İlk intiba çok önemlidir. Online işlemlerde daha da önemlidir. UX tasarımcısının en önemli görevi, ziyaretçiyi sayfayı gezdirmek hatta ayrılmamasını sağlamaktır.
Dönüşüm oranı optimizasyonu (en iyileme), daha fazla ziyaretçi getirmek, ve mevcut müşteri deneyimini iyileştirerek E-Ticaret sitelerine destek vermektir.
E-Ticaret’de, müşteriler alacakları ürünlere dokunamaz, koklayamaz, tadamazlar. (Şimdilik :)) Ve bu nedenle insanlar hala fiziksel mağazalara gitmeyi birinci seçenek olarak görmekteler. Bu da online perakendeciler için bir dezavantaj.
Bu dezavantajlar göz önünde bulundurarak hazırlanmış bir E-Ticaret sitesinde, UX elemanları düzgün şekilde uygulandığında, boşluklar kapatılmış ve müşterinin daha güvenli hissettiği alımlar gerçekleştirebilmesi sağlanmış olacaktır.
Birkaç başlıkta Ux elemanlarını tanımlayalım;

1.İlk İzlenim.

Sitemizin ana sayfası, ilk izlenimin verildiği, online mağazacılık için kritik öneme sahiptir .Ana sayfa ihtiyaç odaklıdır. Ana sayfanızda sadeliği kombine ve eylem öğeleri bulunmalıdır. Büyük ve çok farklı alanlarda çekilmiş görseller kullanılmalıdır.

2. Ürün seçim araçları ve filtrelenebilir öğeler
Örneğin en popüler erkek gömlek yada geçmiş müşteri deneyimlerine dayanılarak önerilen ürünler sunulabilir.
Burada amaç filtreleme ve kullanıcıların karşılaştırma yapmasına izin vermektir. Neden mi? Site ziyaretçisi önceden ayarlanmış galerileri gezmek yerine karar vermek için filitreleme ve karar verme araçlarını kullanmak ister.

3. Müşteri kaybetmemek için geri dönüş elemanları kullanmak
Online alışverişlerde vazgeçme oranı ortalama %68,63’dür. Oldukça yüksek olan bu oran en başarılı şirketlerin bile güven harici problemleri olduğunu göstermektedir. Ne yapılabilir?;
E-posta yazılımı, indirim ve kampanya bildirimleri, yeni teklifler, sosyal medya promosyonları, geri sayım sayaçları ile satış, ücretsiz kargo teklifleri v.b.

4.Gösterilebilir güvenilirlik ve müşteri memnuniyeti
Ana sayfanız, memnun müşteri referansları tanımlıyor mu? Ürün sayfalarında derecelendirme ve değerlendirme var mı?

5. Hızlı müşteri hizmetleri sunmak
Çoğu müşteri soru sormak ve hemen cevap almak ister. Çoğu firma, alt bilgilerde (footer) yada kenar çubuğu içersine sıkıştırır bu bilgileri. Site ziyaretçisinin zamanı değerlidir, arayamaz.
Canlı sohbet ve izleme menüleri ile bu giderilebilir.

6. Hızlı Ödeme Yapabilme Süreci
Belkide online alışveriş sitelerinde en önemli ikinci konu, ödeme sayfası için kolaylık ve güvenilirliktir. Daha az yönlendirme, net bilgiler, özel bilgi güveliği gibi detaylar ön plana çıkarılmalıdır. Bunlara dikkat edilirken de satın alma miktarına yönelik olarak, müşteri istekleri değerlendirilmelidir.

7.Satın Alma Sonrası Müşteri Deneyimi
Geri bildirim ile müşteri deneyimini, değişen ve gelişen şartları devamlı takip etmek gerekir. Örneğin, alım sonrası makbuz gönderimi yapılmış mail içerisinde, memnuniyet sorulmalıdır. Gerekli geri bildirim iletişim bilgileri paylaşılmalıdır.

8. Hızlı Yükleme İle Net Güzel Görüntüler
Online ticarette, site ziyaretçisi ürünün tüm detaylarını görmek ister. Ürün görseleri net, yüksek çözünürlüklü ve yapılabiliyorsa panoramik olmalıdır.