H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
10 Nisan 2015

Facebook Sosyal Ekosisteme Sosyal Ağdan Gelişim Sunuyor

Facebook sosyal medyanın ilklerinden biri olarak bu alanda önemli geliştirmelere ve ideal çözümlemelere sahip olan bir platform olmaktadır. Bu süreç içerisinde gerek şahsi kullanım gerekse ticari ve pazarlama alanında ki kullanım ile ideal ve verimli süreçler oluşturmaktadır. E-ticaret platformlarını gelişmesi ile sosyal ağlarda yapılan reklam ve tanıtım çalışmaları da büyük bir önem düzeyine sahip olmaktadır. Daha etkili ve verimli reklamlar sosyal ağlar sayesinde daha etkili bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun yanında sadece facebook değil twitter,instagram,pintereset gibi yapılarda aynı şekilde fayda getiren yapılar olmaktadır. Pazarlama sürecinde reklam büyük ölçüde önem taşıdığından bunun etkili ve verimli yöntemlerle yapılması da seslenilen kitleyi de genişletmektedir.

Facebook sürekli geliştirdiği yapılar ile bu süreci daha etkili bir hale getirmektedir. Örneğin reklam stratejileri sayesinde fun sayfalarını ve internet sayfaları daha bilinir olup daha geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından görülmektedir. Facebook bu hizmeti belli bir ücret dahilinde yapmaktadır. Reklamının yapılması gereken yapı hakkında ödeme yaptıktan sonra sayfalarınız facebook kullanıcılarına gösterilmektedir. Bu reklama tıklayan kullanıcılar da direkt olarak sizin sayfanıza yönlenmektedirler. Bu süreçte bu reklamlar büyük bir fayda düzeyine sahip olmaktadırlar.

Facebook içeriğinde barındırdığı özellikleri ile diğer sosyal medya kanallarında ilham kaynağı olmuştur. Instagramda resim yayınlama, twitterde durum güncellemeleri vs. gibi öğeler facebook da bulunmaktadır. Tüm bu işlemler facebook ile tek bir çatı altında yapılmaktadır. Fakat diğer yapıların kendilerine göre bir imajı bir kullanım amacı olduğunda diğer yapılardan büyük oranda kullanıcı kitlesine sahip olmaktadır. Facebook bu açıdan diğer sosyal medya kanallarına ilham kaynağı olması yönünden ve o yapılardan daha önce kurulduğundan günümüzde görülüyor ki facebook çok geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olmaktadır. 1 Milyarı aşan kullanıcı sayısı ile pazarda büyük oranda paya sahip olmaktadır. Ticari anlamda kullanımlara büyük oranda fayda sağlamaktadır. Örneğin bir ürün hakkında bir kampanya tanıtımı yapmanız gerekiyor. Sosyal medyada yaptığınız tanıtımlar kendi sitenizde yapacağınız tanıtımlardan daha fazla fayda oranı sağlamaktadır.

Facebook geçtiğimiz dönemlerde kullanıcıları için yaptıkları bir araştırma yani sosyal deneyde kullanıcı psikolojileri hakkında bazı sonuçlara ulaşmıştır. Kullanıcılarına haber vermeden arkadaşlarından birinin olumlu veya olumsuz durumlar paylaşmalarına göre paylaşımları onlara göstermiştir. Olumlu durum gören kullanıcılar olumlu paylaşım, diğer kullanıcılar da tam tersi bir yönde paylaşım yaptıkları görülmüştür. Sosyal ağların günümüzde kullanım olarak büyük oranda artmıştır. Bunun nedeni web teknolojilerin gelişmesi ve bunun yanında da mobil teknolojiler, akıllı telefon popülerliğini artması vs. gibi durumlarla açıklanabilir. Sosyal medya kullanımı günümüzde nerdeyse bir ihtiyaç haline gelmiştir. Sabah ilk uyandığımızda bilgisayarımızı açmadan telefondan bile kolay bir şekilde erişip sosyal ağlardan gündem hakkında  bilgi sahibi olup bunun yanında iletişimlerimizi kurabiliyoruz.