H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
27 Mayıs 2015

Her Tasarımcının Bilmesi Gereken  5 Ux Etkeni

Tasarımcılar günümüz trendlerine göre hareket etmeleri yapacakları çalışmaların daha fazla kullanıcı odaklı ve daha ideal çözümlere sahip olunması adına önemli olmaktadır. Daha etkili ve verimli çalışmalar yapmak için ise dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken 5 etken bulunmaktadır. İşte o etkenler.

Öncelikle tasarımcının yaptığı çalışmaların kullanıcı odaklı olması için UX kavramının bilinmesi ve ona göre hareket edilmesi gerekmektedir. BU süreç içerisinde UX hakkında söylenebilecek en açık kavram ise UX kullanıcılara en kolay ve verimli bir şekilde kullanımlar sunulmasını amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda kullanılan öğelerin ve yöntemlerinde bu sürece uyumlu olması gerekmektedir. En basitinden bir web sitesine ait bir işlevin yerine getirilmesi adına etkili ve verimli yöntemlerin olması kullanıcılara ideal çözümler sunacaktır ve buda genel olarak verim artırıcı öğelerden birisi olmaktadır.

İkinci olarak ise UX sürecinde kullanılan yol ve yöntemlerin planlı olması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde prototip tasarımlar vs. gibi tasarımlar büyük önem teşkil etmektedir. Bir UX tasarım var ise bunu en iyi şekillerde entegre etmek için bir prototip tasarıma ihtiyaç duyulacaktır ve kullanıcıların görüşleri alınacaktır. Somut örnekler sayesinde de bu süreç daha akılcı ve mantıksal sonuçlara dayandırılacaktır. Fakat bunun için prototip tasarımlarınız ürünü en iyi şekillerde anlatmalıdır.

Müşteri rehberliği yapmalısınız. Yani bunun için kullanıcılarınız ile iyi ilişkiler içinde olup onların karşılaştıkları sorunlar hakkında hemen dönüşler yapmalısınız. Bu süreçte ne kadar hızlı ve pratik olursanız alınacak verimde o kadar fazla olacaktır. Kendinizi kullanıcıların yerine koyun ve size nasıl davranılması gerektiğini bir düşünün. İşiniz için böyle bir durum söz konusu ise örneğin bir e-ticaret sitesi iseniz bu durum büyük önem düzeyine sahip olacaktır. En ideal şekillerde kullanıcılarınıza yol ve yöntem gösterecek niteliklere sahip olmalısınız. Bu sayede imajınız ve prestijinize olumlu özellikler eklenecektir. Gerek duyulan şey planlı ve programlı yönlendirmeler yapmaktır.

Sitenize dair gerekli ve mecburi öğelerden ödün verilmemesi gerekmektedir. Bunun için sitenizdeki ara yüz düzeni iyi yapılmalıdır. En uygun tasarımlarda en iyi bir iskelet çıkarılarak hangi öğenin nerede ve ne işlevinde olduğu en iyi yollarla analiz edilerek ona göre bir çalışma ortaya çıkarılmalıdır. Bu süreç içerisinde kullanıcılarınız en iyi kullanımlara ulaşmaları için bu ve bunun gibi öğeler önemli olacaktır ve direkt olarak kullanım kaliteleri bundan etkilenecektir. Bu süreci iyi şekilde ilerletmek için ise site haritasından tutunda seo işlemlerine kadar her şeyin eksiksiz ve planlı bir şekilde pratik yöntemlerle yapılması gerekir. Rekabet oranının yüksek olduğu bir alanda bahsediyoruz. Zamanın sizi yıpratmaması için gerekli düzeyde güncel olup gerekli çalışmaları planlı yapmak fayda getirecektir.