H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
11 Aralık 2014

Kullanıcı Deneyimi (UX) ile Strateji Geliştirme

Kullanıcı deneyimi yani UX: Bir ürünü veya bir hizmeti kullanan kişinin o ürün ile ilgili kurduğu ilişkisel ve duygusal bir bağlantıdır. kullanici-deneyimi-ux-ile-strateji-gelistirmeUX tamamen kullanıcıları yani insanları hedef alır. Bir tasarım yaptığınızı varsayalım bu tasarım sizin için eşsizdir. Tasarımınızın kullanımının mükemmel olduğunu hissedersiniz. Çünkü tasarım sürecini kendiniz gerçekleştirdiniz. Tasarımcı çalışmalarını yaparken karanlık bir oda da elinde bir fenerle çalışma yapar. Tamamen dış dünyadan bağımsızdır. UX’te tam da bura da devreye giriyor.

 
Çalışmalarınızı yapmadan önce pazara inmelisiniz. Ürününüzü kullanacak kişilerin görüşleri çok önemlidir. Çalışmalar bu görüşlere paralel olarak yapılmalıdır. Bu sürecin genel adı da kullanıcı testleridir. Bu testler yapılırken bazı standartlar göz önünde bulundurulmalıdır. Mesela bir Iphone telefonun da butonların 44 px olması gibi.

 
UX kullanıcılara sunulan ürünlerin kullanımının kolay ve anlaşılır olmasını hedefler. Karmaşık bir tasarımın kullanıcıları algısın da pek bir yeri olmayacaktır. Örneğin bir e-ticaret sitesin de alışveriş bölümünün karmaşık olması nedeniyle seçilen ürünlerin satılmayıp sadece sepette kalması o site hakkında olumsuz etkilere sebep olur. UX kullanıcıların bir ürünün çalışma prensibini en kısa zaman da çözümlettirmeyi amaçlar.
Kullanıcılar bir ürünü veya bir hizmeti edinirken bir amacı vardır. Bu amaç kullanıcıya en iyi düzeyde sağlanırsa yapılan işte o derece başarılı sayılır. Hedef kitle de yine önemli noktalardan biridir. Her üretici üretmeye başlamadan önce kendisine ben kimi hedefliyorum? Benim hedef kitlem kim? gibi sorular sormalıdır. Hedef kitle seçimi yanlış olduğu zaman doğru ürün yanlış kişiye sunulacaktır.

 
UX’te kullanıcı testleri vardır. Bu testlerin amacı üretilecek ürün veya üretilmiş olan ürün hakkında kullanıcıların görüşlerini almaktır. Yani bir mobil uygulaması yaptınız, bunun için bir test sürecine gidip birkaç kullanıcının uygulamanızı kullanmasını istemelisiniz. Onun görüşleri sizin için çok önemli olacaktır. Testi birkaç kişiye yaptıktan sonra görüşlerin ne yönde olduğuna karar verip tasarımınıza ona göre şekillendirmelisiniz. Bu testlerden sonra pozitif etki bıraktığınız insanlar sizin artık müşteri kitlenizi oluşturacaktır. Siz yavaş yavaş markalaşma terimini kazandığınız zaman da müşteri kitleniz sürekli artacaktır. Yani marka kavramını yakaladığınız da tercih odağı olmanız kaçınılmaz olacaktır. İnsanlar farkına varmadan benimsedikleri markalardan ürünlerini talep etmektedirler.

 
Tasarlanacak ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip olunmalıdır. Örneğin hayatı boyunca iş makinaları hakkında hiçbir bilgiye sahip olmayan birinin yaptığı tasarım etkileyici bir tasarım olmayacaktır. Yani tasarımcı tasarımını yaparken neye ihtiyacını ve ihtiyacı olduğu şeyi en en optimal düzeyde nasıl entegre ederse kullanıcıların beğenisini kazanabilir? Sorusunun cevabını araştırmalıdır. Bunu önlemek için de Pazar araştırması yapıp kullanıcı düşüncelerini almak çok önemlidir.