H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
18 Eylül 2015

Tasarım Kültürü Nasıl Güçlenir

Son yıllarda dünyanın önde gelen web tasarımcıları yeni tasarım trendleri üzerinde harikalar yaratırken ülkemiz tasarımcıları da bu konu üzerinde başarılı yapıtlar ortaya koyuyor ve dünya standartlarında bir kalite ile firmalara ya da bireysel sitelere hizmet veriyorlar. Tasarım işi hem teknolojinin en son olanaklarından yararlanmalı ve teknik konularla entegre bir şekilde yürütülmeli hem de estetik anlayışının üst seviyelerde olduğu işler çıkarılarak göze de hitap etmeli. Her gün hızla gelişen tasarım sektöründe zamana ayak uydurmak ve gelişmeleri hızla takip etmek bir tasarımcı için olmazsa olmaz görevlerdendir. Her alanda olduğu gibi bu sektörde de kişisel hırsların geri plana atılıp ben değil biz ilkesi içinde çalışılması gerekmektedir.  Herkes yaptığı işle ön plana çıkmak ve kariyer basamaklarını hızla tırmanmak ister ancak özellikle tasarım işi hatayı kabul etmeyen, interaktif bir sektördür. Tasarımcı zaten yaptığı işlerle, çıkardığı sunumlarla kendi bilgi ve becerisini vizyonuyla birleştirip ortaya koyacaktır. İş dünyasında iyi bir tasarımcı olup kendini göstermek yeterince zor ve uğraş verici olabilir. Yılmadan çalışmak, gelişmeleri takip ederek, çeşitli sunumlar üretmek ve dinamik olmak gerekmektedir. Yapılan hatalar tasarımcıyı olumlu yönde etkilemeli, deneme yanılmalardan korkmamalı ve cesurca ve sıra dışı çözümlerle tasarım örnekleri çıkarılmalıdır.

Öncelikle sağlıklı bir tasarım kültürü için ajansların ihtiyaç duyduğu 3 önemli faktör vardır. Küçük bir ofis olarak başlayıp gelişmiş şirketlere dönmek isteyen tasarım ajansları her şeyden önce uzun süreli pratik yapmaya odaklı olmalıdırlar. Bu basit ama göz ardı edilmemesi gereken bir unsurdur.  Biraz önce bahsedilen 3 önemli faktörden ilki şudur. Takımınız ortak bir dile sahip mi? Burada vurgulanmak istenen şey hangi dilde konuşulduğu değildir! Ortak bir vizyon anlayışında birbirlerinin değişik fikirlerine saygılı ve yaratıcılığı teşvik eden bir ifadeye sahip olunup olunmadığıdır. Takımınızdan iki tasarımcıyı alın ve onları ortak bir projede çalışmaları için yalnız bırakın. Hepsinin de ayrı fikirleri, tavsiyeleri ve bunları ortaya koyacak kendi tarzlarındaki ifadeleri olacaktır. Önemli olan ortak bir noktada birleşip en etkin şekilde birleşebilmek ve o proje üzerinde çalışabilmektir. Sizin ekibinizle olan diliniz de kelimelerin ötesinde olmalıdır. Fikirleriniz ve felsefenizle takımınız üzerinde etki yaratabilir ve tasarımcılarınızın fikirleri dahilinde birçok fırsat yaratarak kendi diliniz üzerine çıkabilirsiniz.

İkinci faktör kendi yetenekleriniz arasında ortak bir anlayışa sahip olup olmadığınızdır. Tasarım iyi ya da kötü olarak çizgilerle ayrılmaz. İnsanlar değişik yollarla iyi şeyler üretebilirler. Bu iyi bir iş çıkarmak için sizin takımınızı ne şekilde yönlendirmeniz ve takımınızdakilerin yeteneklerini ne şekilde tanımlayabilme ustalığına erişebilmelerini sağlayabilmenizdir. Bazen sizi temsil edeceğiniz firmalarla olan bağlantınız zayıf olabilir. Bundan sakınmak için işlerinizi nasıl en etkili şekilde sunabileceğiniz yollar bulmayı deneyin. Daha da önemlisi her birinizi eşsiz kılan özelliklerinizi ve sizi farklı yapan yönlerinizi keşfedip bunları ön plana çıkarın. Üçüncü faktör olarak her birinizin işi üzerindeki sorumluluk duygusunu paylaşabileceğiniz bir duyguya sahip olup olmadığınızdır. Eğer bir iş sizden gitmişse bunu kişisel sorumluluk alan kişi değil bütün tasarım ekibi üstlenmelidir. Bu paylaşım duygusuna sahip olmanız sizi işi yapma kalitenizi tekrar gözden geçirmenize ve zayıf olan noktayı bulup onun üzerinde yeniden çalışma yapmanıza olanak verir. Hatalar kişisel olarak algılanmamalı ve takım çalışması ile güç kazanılarak tasarım ekibinin kendini daha güçlü ve yıkılmaz hale getirmesi sağlanmalıdır. Bu özelliğinizi geliştirerek eğitim ve pratikte ekibinizde ihtiyacı olan desteği sonuna kadar alacak ve güzel işlere imza atacaktır.

Geliştirip uygulayacağınız bu kültür zaten ihtiyacınız olan takım ruhunu beraberinde getirecektir. Bazen zaten yeterli eğitim ve çalışmaya sahip olan tasarım ekibinin ihtiyacı olan en önemli şey bu ekip ruhunu onlara aşılayacak ve çalışmalarında gözlem yapacak iyi bir takım lideridir. Farklı düşünceler ve vizyonlara sahip takım ekibi ne kadar renkli ve sıra dışı olursa ortaya çıkacak olan çalışmalar da o kadar yaratıcı ve çağın üzerinde işler olacaktır. Ortak dilde birleşmeyi başarabilen bir tasarım ekibi elindeki teknik imkanlardan da faydalanabilirse dünya standartlarında iller ortaya çıkaracaktır. Mutlu, sağlıklı ve yüksek performanslar sergilemek bu ortak dili konuşmaktan geçer.