H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
23 Aralık 2015

Ul Tasarımın Geleceği

Telefonunuz ne kadar akıllı hiç düşündünüz mü? Aynı anda sadece tek bir tuşa basarak müzik listenizdeki en sevdiğiniz şarkıları dinleyebiliyor, uçak biletinizdeki rezervasyonu bir önceki uçuşla değiştirebiliyor, ineceğiniz yerdeki araba kiralama firmasından araç kiralayabiliyor, tekne turlarınızı ayarlayabiliyor ve en sevdiğiniz restorandaki masada yer ayırabiliyorsunuz. Bu harika uygulama sayesinde her türlü işinizi ayarlama lüksüne sahip olabiliyorsunuz. Web tasarımındaki bu olağanüstü ilerlemeler sayesinde günlük hayatta saatlerimizi alabilecek işlemleri en kolay uygulama yollarıyla etkin hale getirebiliyoruz. Her platform için UI tasarlanabilir. Tasarlanan UI kullanıcı dostu, sade ve fonksiyonel olması gerekmektedir. UI in açılımını söylemek gerekirse User Interface yani kullanıcı ara yüzüdür.

Günümüzde yazılan bütün web siteleri ve aplikasyonları UI si şu şekilde tasarlanır. Genellikle photoshop gibi ileri düzey programlar kullanılarak yapılır. Yani asla paint gibi basit uygulamalar kullanılmaz. Her birinin kendine özgü formatları vardır. Kullanıcı dostu olması tasarlanan UI nin kullanılabilirliğini arttırır ve birçok firma buna dikkat ederek UI tasarımlarını hazırlatırlar. Kullanıcı ara yüzü tasarımcısı ne yazık ki ülkemizde çok fazla bulunmamaktadır. Dünyadaki örnekleri ile karşılaştırdığımızda iyi bir kullanıcı ara yüzü tasarımcısına rastlamak zor olabilir. Bu tasarımcı dünyadaki bütün gelişmeleri takip etmeli ve kendi vizyonu ile birleştirip ara yüzü yazılımları deneyimi sahibi olmalıdır. İnternet sektöründeki bu farklı ve ustalık isteyen uzmanlık alanı artık bir lüks değil gereklilik halini almıştır. İnternet üzerinde kullandığımız en sık sosyal platformlar hep bu tasarımcıların önemli eserleridir. Ara yüz tasarımcıları kullandığımız televizyon kumandasının tuşlarına kadar tasarı yaparlar ve en işlevsel ve etkili şekilde kullanmamız için çalışmalar yaparlar. Mesela tuşların rengi, büyüklüğü, kullanım sırası hep bu tasarımcıların araştırmaları sayesinde geliştirilmiş ve işleme sunulmuştur. Bizler de bu tasarımlar sayesinde bazen gözü kapalı halde tuşlarla oynayarak istediğimiz film ya da diziyi izleyebiliyor ve hava durumunu takip edebiliyoruz.

Firmaların ise ara yüz tasarımcılarını tercih etmelerinin en büyük sebebi, kullanıcıların o sitede daha fazla kalabilmesi ve firmanın sunduğu hizmetten faydalanmasıdır. Mesela bir müzik programı uygulaması ne kadar profesyonel bir ara yüz tasarımcısına sahip olursa, tıklanacağı uygulamalar o kadar fazla kullanıcının elinin altında olur. Hem firma kazanır hem de kullanıcı bu dost tasarım sayesinde o müzik programını hayatının önemli bir alışkanlığı haline getirir ve diğer kullanıcılarla olan paylaşımı o kadar olumlu olur. Ya da bir sosyal tanışma sitesi ne kadar kullanışlı bir ara yüze sahipse üye sayısı o kadar çok artar ve hem tanışma sitesini kuran birey ya da firma kazanır hem de o kadar çok kullanıcı tanışma ağından faydalanır. Eğer kullanıcı sitede o kadar karışık yönlendirmeyle karşılaşırsa siteyi saniyeler içinde terk eder ve yapılan onca masraf ve hazırlık boşa gitmiş olur. Beklentiyi karşılayamayan bir site de çökmeye mahkumdur.

İyi bir UI tasarımcısı aynı zamanda yarattığı bu tasarımları her zaman test etmeli ve bir sonraki aşama için hazırlıklı olmalıdır. Tasarım nen kadar çok gelişmeye ve geliştirilmeye açıksa işlevliği de o kadar sağlıklı olur. Dolayısıyla firma da anlaşmalarını bu ortaya çıkan ürüne göre yeniler ya da iptal eder.  Çıkarılan eseri test etmek daha sonra ortaya çıkabilecek sorunları yarı yarıya çözmek anlamına gelir. Bir UI tasarımcısı ürettiği ürüne 360 derecelik bir bakış açısıyla bakmalı ve kullanıcının her türlü sorusunu cevaplamak üzere çalışmalıdır. UI tasarımcısı aynı zamanda bir UX tasarımcısı ile birlikte çalışırsa üretilen iş o kadar sağlam olur. UX tasarımcısının açılımı user experience yani kullanıcı deneyimi demektir. Bir UX tasarımcısının bilgi alanları ne kadar fazlaysa o kadar geniş bir kitleye hitap eder. Geri planı tasarım olmasa bile bir ürünün hazırlık aşamasından satılmasına kadar her türlü yönüyle görebilmeli ve insan psikolojisinden kültürel yapılara kadar her türlü üretim ve satış odaklı konuyla ilgilenebilmelidir. UI ve UX tasarımcıları birbirleriyle koordineli bir şekilde çalışırlarsa ortaya çıkan ürün o denli efektif olur ve hem firma hem de kullanıcı bu sayede birbirleriyle iletişim halinde olabilirler. Hizmete sunulan ürün her zaman revizyondan geçirilmelidir.