H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
7 Mart 2018

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar ( AMP) Nedir?

Google’ın en son dönemlerde geliştirdiği AMP uygulaması, mobil internettin yoğun kullanıldığı alanlarda yavaş yavaş etkin bir şekilde kullanılmaya başlandı. AMP uygulamasının ileri ki zamanlarda ülkemizde de etkin hale geleceği öngörülüyor. Peki, bu uygulama ile web site yöneticileri ile mobil kullanıcıları neler bekliyor, AMP uygulaması nedir ve ne işe yarıyor, detaylıca inceleyelim.

  Google AMP Uygulaması Nedir?

AMP uygulaması İngilizce yapılışı ile  “Accelerated mobile Pages” olan ve  web sitesi sahiplerinin  içeriklerini mobil olarak okuyuculara hızlı bir şekilde sunabilmek içi geliştirilmiş açık kaynaklı uygulamadır. Buna örnek verecek olursak;  akıllı bir cep telefonunun Google arama motorunda arama yapıldığında karşınıza kırmızı AMP kelimesi çıkar. Google de karşınıza çıkan AMP yazılı sonuca tıkladığınız zaman aradığınız ilgili içerik anında karşınıza çıkacaktır.

 Google AMP Uygulaması Nasıl Çalışır?

 Google AMP uygulaması CDN mantığı ile çalışmaktadır.  Yayınlanan içerik her zaman ön bellekte hazır halde bekliyor. Kullanıcılar ise güncel içeriklere sunucu süresini beklemeden erişebilme imkânı buluyorlar.   Bir web sitesinin hem AMP hem de standart sürümü olabildiği için kullanıcıların hangisini kullanacağı da tamamen tercih meselesi oluyor. Sayfalarınızı sadece AMP sürümü şeklinde de yayımlayabilirsiniz.  Fakat her iki versiyona sahip olacak şekilde yayımlamanız sizin için daha güvenli olacaktır.  Eğer web sayfanın hem AMP sürümü ile hem de standart sürümü ile yayınlamayı düşünüyorsanız, bunu sayfanın içinde Google bildirmeniz gerekir.

AMP Uygulamasının Faydaları Nelerdir?

   Google AMP uygulamaları web siteleri için iki yönde faydalı olmaktadır.  Mobil bazlı organik trafiğin ve daha yüksek reklam dönüş performansı açısından faydalı olmaktadır. Günümüzde organik trafik mobil platformlarda daha baskın olmaya bağladığından dolayı yavaş açılan sayfalar ziyaretçi kaybına neden olmaktadır. Ancak bu durumu AMP uygulaması ile kaybedilen ziyaretçiler tekrar kazanılabilir, hale gelindi.  Bu uygulama özellikle mobil cihaz kullanıcıların hedeflediklerin metin bazlı reklamlarında reklamın varacağı giriş sayfasının AMP sürümü ile açılarak yavaş açılan sayfalarda kurtarılmakta ve bu sayede de kullanıcılar bütçelerini aşmadan daha yüksek dönüşüm elde edebilmektedirler. AMP uygulamasının standartları şuan için bir sıralama olarak ilan edilmemişse de gelecekte gerçekleşmesi öngörülüyor.  Mobil uyumluluğunda bir sırala faktörü olabileceği düşünülürse ve AMP uygulaması da yaygınlaştıktan Google arama motoru da AMP uygulamasına sahip sayfaları en üst sırada gösterebilmek için algoritmasına bazı eklemeler yapacaktır.

 

Google Neden Böyle Bir Uygulamaya İhtiyaç Duydu?

 Google arama motoru web sitesi kullanıcılarına site hızlının çok önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle ürün satışı yapa E- ticaret siteleri için bir saniyelik hızın bile ciro anlamına geldiğini ifade ediyor.  Hal böyle olunca Google arama motorunda ilginç bir gelişme göstermesi doğal bir durum olarak görülmektedir.