H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
20 Şubat 2014

Yeni Düzen Yeni Dünya Dijital Düzen

İletişim teknolojileri her geçen gün farklı bir hal alıyor. Bundan 20 sene öncesine gittiğimizde ülkemiz bireysel ve kurumsal anlamda internet ile ilk toplumsal tanışmalarını yaşıyordu. Sahip olduğumuz fax modem cihazları ile internete bağlanırken bir telefon hattı kullanıyor ve o telefon hattından internet servis sağlayıcıların özel verdikleri numaraları arıyorduk. Bu numaralar çoğu zaman meşgul oluyor, boş olan numarayı bulmak için çok uzun süreler harcayabiliyorduk. Boş numara bulup gerekli sinyali alıp internete bağlandığımızda da serüvenin giriş kısmı sona ermiş oluyordu.

Çünkü bundan sonra yapacağımız işlemi çok hızlı bir biçimde gerçekleştirmemiz gerekiyordu zira bu işlemi yavaş yaparsak telefon faturası maliyetlerimiz ve bağlantı süremizin dışına çıkabilirdik. Bu da inanılmaz finansal sonuçlarla bize geri dönebilirdi ki çok tehlikeliydi. O günlerde ayrıca internet şifrenizi birkaç kişi ile paylaşabiliyordunuz. Bu da şifrenizi aynı anda o kişi ile kullanma istediğinde olduğunuz zamanlarda bir çakışma doğuruyordu ki bu çakışmalar büyük krizlerin habercisiydi çünkü artık şifreler paylaşılmayacak ve bu konuda yapılacak kişisel ya da şirket anlaşmaları sona erecekti. Çünkü o anda anlık internet bağlantısı çok hayati sebepler taşıyabilirdi. Bu konuda yapılan görüşmeler o günleri size gülümseyerek hatırlatabilir.

Bir mail atıp hemen kapattığınız internet bağlantısı ile birlikte her saat başı bağlanıp o maile yanıt gelip gelmediğini öğrenmek için yaptığınız bağlantılar aslında çok da uzakta değil. O günleri düşündüğünüzde şu anda sahip olduğumuz geniş bant internet bağlantısı ve yüksek bağlantı hızı inanılmaz bir nimet olarak düşünülmeli ancak kaçımız o günleri hatırlıyor ve bugünün getirdiği güzelliklerin farkına varıyor elbette çok az kişidir. Bunun yanında o günkü web tasarım yaklaşımı ile bugünkü yaklaşımı arasında dünyalar kadar fark vardır. Çünkü o günün görsellik anlayışı ve bugünün arasında büyük farklar var. Çünkü bağlantı hızı aslında bu tip akımları çok etkiliyor. Bağlantı hızının değişmesi ile web site görünümleri de çok fazla değişim içine girdi. Bunu anlayabilmek için bu sayfaların evrimine bakmak çok yeterli olacaktır.