H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
9 Aralık 2016

Programlama Yapmak: NativeScript Geliştirici Günlüğü

NativeScript kullanımı geniş olanaklara sahip bir yapıdır. Son dönemlerde hayli ilgi gören NativeScript ile geliştiriciler mobil platformlarda çalışacak olan mobil uygulamaları, Java Script dilinde kodlama imkanı sunmaktadır. Programlama diller sayesinde ihtiyacını duyduğunuz işlemleri gerçekleştirmek, yenilikleri keşfetmek ve yaptığınız işe yaratıcılık katma imkanı bulursunuz. NativeScript size mobil platformlarda çalışma olanağının kapılarını aralamaktır. NavaScript ile Windows Universal, Aplle IOS ve Google Android gibi devasa platformlarda çalışma şansını yakalayabilirsiniz. Gerisi hayal gücünüze ve disiplinli çalışmanıza kalmış.

NativeScript üreticilerinin de belirttiği gelişmeye açık bir yapıda inşa edilmiştir. Sınırları zorlayarak daha üretken işler ortaya koymak tamamen geliştirici beyinlere bağlıdır. Dilerseniz NativeScript dünyasına biraz daha yakından bakalım ve genel özelliklerini tanıyalım.

NativeScript, Telerik tarafından oluşturulmuştur. Bu uygulama yerel UI yığınları kullanılarak meydana getirilmiştir. UI yığın uygulamaları tamamen müşteri deneyimini geliştirmeyi esas almaktadır. NativeScript kodunu bir kere yazdıktan sonra onu Windows Universal, IOS ve Android platformlarında uygulama haline getirebilirsiniz. Kullanıcılar için yeni güncelleştirmeler Java Script alanında sürekli olarak yer alacaktır. Böylece kullanıcılar her zaman bu yenilikleri takip edebilirler.

Mevcut platformda API’ler bulunmaktadır. NativeScript platformundan yeni API’leri eklemek için NativeScript Framework yeniden inşa edilmelidir. İlk kez bit gönderimi yaptıktan sonra ise Android SDK’larını kullanmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Native kullanıcı ara yüzünü oluşturmak için NativeScript kütüphanesinden yararlanabilirsiniz. Kullanıcılar Native platformunda UI özelliklerini kullanabilirler. Dileyenler üçüncü parti kütüphanelerini kutudan çıkararak ekleme işlemi yapabilirler. Bu noktada başka bir sarmala veya başka araçlara gerek yoktur.

UI kodu içeren bir uygulama yapmak için tüm UI yapılarına erişim sağlayabilirsiniz. Tüm UI kodları paylaşılan kodlar sınıfında yer alır. Bu nedenle Android, IOS veya Windows ile ilgili geniş bir bilgiye sahip olmanıza gerek yoktur. UI içeriklerini keşfedebilirsiniz. Java Script kullanarak tüm platformlarda iş mantığını oluşturabilirsiniz. Veri modelleri Java Script kullanılarak oluşturulabilir ve yayınlanabilirdir. Üçüncü parti Native kütüphane desteği sayesinde herhangi bir üçüncü parti kütüphane ekleyebilir, bunu Java Script olarak kullanabilirsiniz. Bu basit ama kullanışlı özellikler nedeniyle platformlar için var olan kütüphaneler tekrar kullanılabilir hale gelir.

Mac cihazlarının hiçbiri IOS için yapılmamaktadır. IOS kullanan Windows cihazları için NativeScript tarafından uzaktan derleme hizmeti yapılmaktadır. Böylece IOS çalışmaları yapmak adına MAC cihazlar satın almak zorunda kalmayacaksınız. NativeScript ile artık üçüncü parti SDK’ları yükleme ve yönetmeye gerek duymayacaksınız. Tüm bu ihtiyaçları tek bir paket altında toplama şansınız bulunuyor. Bir kullanıcı olarak gelişim çalışmaları yapmak için IOS, SDK, Android SDK, Windows SDK gibi araçları yüklemenize gerek kalmayacak. Yükleme paketini açtığınızda araçlar içinden tüm gerekenler ortaya çıkacaktır. Bu anlamda işlem oldukça basit hale gelir.

NativeScript sizlere bir uygulama yazmanız için gereken her şeyi bir araya getirmektedir. Özgün amaçlarla platforma erişmek istediğinizde bu ihtiyacınız da destekleniyor olacaktır. Java Script uygulama katmanını kullanarak NativeScript platformu içinde yer alan tüm API’lere erişme şansınız vardır. Tüm bu özellikler ön izleme sürümünün içinde yer almaktadır.

NativeScript uygulamaları ile ilgili çalışmalar yapmaya başlamak için Java Script ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekir. Yerel mobil platformları ile ilgili olarak bilginizin olmasına gerek yoktur.

Güncel olarak desteklenen platformların başında:

IOS 7

IOS 8.1

Android 4.2

Android L

Eski sürüm Android ve Windows desteklemeleri için çalışmalar sürdürülmektedir.

Java Script bu sistem içinde tercih edilen bir programlama dilidir ve oldukça popülerdir. Güçlü bir programlama dili kullanmak isteyen kullanıcılar için Type Script’de yer alan App Builder için güçlü bir destek hizmeti sunulmaktadır.

NativeScript kullanırken paketten çıkan üçüncü parti kitaplıkları kullanabilirsiniz. Bunun dışında başka işlemlere gerek yoktur.  Xamarin veya Appcelerator’da durum böyle değildir. NativeScript kullanırken Native platformunda anında yeni eklentilere erişim sağlayabilirsiniz. IOS uygulamaları yapmak için bir MAC cihazı satın almanıza gerek yoktur. Bulut yapıları özelliğini kullanabilir ve doğrudan Windows makinenizden bir iOS cihazına dağıtabilirsiniz.